Obiceiuri nuntaAlegerea nasilor de cununieTraditia spune ca nasii sunt parintii spirituali ai celor doi miri, avand un rol important in viata noii familii. Alegerea nasilor este o decizie importanta pe care mirii trebuie sa o ia impreuna. In trecut nasii ocupau un rol important in viata de familie a viitorilor soti, fiind considerati indrumatorii celor care isi unesc destinele prin casatorie, oameni respectabili si buni sfatuitori ai tanarului cuplu. Azi nasii se aleg dupa alte criterii, bazate pe prietenie, interese si preocupari comune. De aceea putem spune ca rolul lor clasic s-a estompat, dar cu toate astea alegerea lor nu este intamplatoare. Cu ei se vor sfatui mirii pentru organizarea nuntii si apoi pentru toate problemele care apar in viata lor.
Traditia legata de nunti la romani spune ca primul solicitat pentru acest rol este nasul de botez al mirelui, de asemenea se obisnuieste sa fie intrebati si fiii nasilor parintilor mirelui sau miresei. Nu exista o regula clar determinata, singura cerinta a bisericii ortodoxe este ca nasii sa fie cununati religios, in traditia ortodoxa, pentru ca biserica acorda o importanta deosebita nasilor, considerandu-i calauzitorii mirilor pe calea credintei. De aceea preotul le inmana lumanarile aprinse, asadar simbolic nasii lumineaza calea mirilor.
Nasii sunt martori si garanti ai temeiniciei angajamentelor si juramintelor reciproce luate de viitorii soti, ai trainiciei legaturii lor pentru tot restul vietii.
Este bine ca viitorii miri sa aleaga o pereche de nasi cu o viata de cuplu normala, prieteni buni, cu care sa aiba preocupari comune, demni de incredere, deoarece cu ei se vor sfatui si ei vor fi cei care vor sprijini viitoarea familie toata viata. Deci este bine ca mirii sa aleaga o pereche cu care vor putea avea o relatie apropiata toata viata, nu numai in timpul nuntii.
Acestia aveau un rol foarte important in vremurile vechi, fiind personajele importante la nunta. Rolul nasilor tine atat de latura financiara, ei platind voalul miresei, lumanarile si ceremonia religioasa, desigur si darul la masa, eventuale cadouri pentru miri. La intrarea in biserica, nasii au rolul lor, nasa intra impreuna cu mirele iar dupa ce ei ajung in fata altarului va intra si mireasa, condusa de nas, care o aseaza in stanga mirelui. In timpul petrecerii, nasul detine autoritatea, el conducand intreaga nunta. La o saptamana dupa nunta, nasii trebuie sa-i duca pe cei doi proaspat casatoriti inapoi la biserica, inaintea preotului, impreuna cu lumanarile de la slujba de cununie. Cu timpul s-au mai pierdut din obiceiuri, insa nasii si-au pastrat un rol major atat in timpul pregatirilor de nunta, cununiei la biserica, petecerii de nunta si al vietii de familie pe care o vor incepe mirii.
Ca un sfat general si simplu, atunci cand ne alegem nasii trebuie sa ne gandim ca relatia pe care o vom cladi impreuna cu ei sa fie una izvorata din prietenie si sa ne faca placere sa ne petrecem timpul impreuna. Sa incercam sa lasam pe cat posibil deoparte criteriul financiar. Cu singuranta este important ca nasii sa devina un sprijin financiar in caz de nevoie, insa de cele mai multe ori avem nevoie de sprijin moral din partea lor.
Alte articole:
Semnificatia traditiilor de nunta, Comunicarea eficienta dupa casatorie, Divortul si a doua casatorie, Casatoria in Grecia Antica, Evolutia drepturilor sotiei
|
|
Adauga opinia ta: